Drie coronavirus contact trackers delen hun dag-tot-dag

Ze zeggen dat de eerste paar dagen zijn het moeilijkst, en terwijl sommige mensen wantrouwen hen of wantrouwen hun aanbevelingen, de meeste reageren op hen met dankbaarheid. Als landen hun economieën willen doen herleven voordat er een vaccin of behandeling is, is deze taak van cruciaal belang om de pandemie

Naarmate verschillende landen en regio’s proberen de ontkalkend te versnellen om hun economie te doen herleven tegen de coronaviruspandemie (COVID-19), neemt de vraag naar contacttracering toe, waardoor potentiële dragers van het virus worden geïdentificeerd en geïsoleerd. We hebben gesproken met mensen die werken als contacttrackers in de Verenigde Staten om te begrijpen hoe hun werk is, tegen welke dingen ze te maken hebben en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Jana De Brauwere, 44, San Francisco (USA)
Toen het Ministerie van Volksgezondheid van San Francisco vroeg of iemand in het bibliotheeksysteem zou willen toetreden tot het contact tracking programma van de stad, zei ik meteen ja. Volgens de beschrijving leek het werk een perfecte combinatie van onze vaardigheden als bibliothecarissen, evenals voor onze missie: om mensen te voorzien van de informatie die zij en hun families nodig hebben.

Ik heb een week lang intensief getraind, waar ik procedures, software en privacy standaarden leerde en verschillende ervaren contacttrackers begeleidde. Mijn eerste dienst was op de eerste zondag in mei. Sindsdien werk ik tussen de 20 en 25 uur per week aan dit programma terwijl ik op afstand andere taken voor het bibliotheeksysteem blijf uitvoeren.

De belangrijkste taak is om contact op te nemen met mensen die kunnen zijn blootgesteld aan coronavirus na contact met een persoon die positief heeft getest voor de diagnose test. De meeste contacten die ik tegenwoordig heb, spreken alleen Spaans, dus veel bibliothecarissen moeten vertalers gebruiken, wat veel meer tijd kost. Mijn moedertaal is Tsjechisch, hoewel ik Spaans spreek, waardoor ik meer kan bellen en ik denk dat ik heb kunnen helpen. Ik bel waarschijnlijk 15 tot 25 mensen elke verschuiving en neem volledige vragenlijsten aan vier of vijf personen.

“Sommige mensen twijfelen een beetje. Ik begrijp het, ze vertrouwen de overheid niet… Het is een schande.”

De meeste mensen met wie ik contact heb zijn erg dankbaar voor onze hulp. Ze hebben veel vragen die we kunnen beantwoorden. Maar anderen aarzelen een beetje. Er zijn zelfs sommigen die ophangen na hen te vragen over hun geboortedatum en adres. Ik begrijp het, ze vertrouwen de regering niet. Maar het is een schande. Ik denk dat ze kunnen profiteren van de informatie die ik hen geef: hoe ze in quarantaine kunnen worden geplaatst, hoe ze hun families kunnen beschermen en wat voor soort hulp beschikbaar is.

Waarschijnlijk 50%, misschien 60%, van de contacten die ik een beroep doen op mijn shift zijn niet reageren. Sommige hebben niet de antwoordmachine ingesteld. Maar, indien mogelijk, laat ik een bericht achter en gisteren riepen verschillende mensen me terug.

De eerste dag was erg moeilijk. Je moet een script volgen, de gegevens invoeren en met mensen praten, allemaal tegelijk. Ik ben niet gewend aan zoveel multitasking. Maar het wordt steeds makkelijker voor mij, en er zijn momenten geweest dat ik dacht dat hij zijn vertrouwen kreeg. Soms moeten we hen ervan overtuigen dat we bellen om hen te helpen, dat we werken voor hun bestwil; dat het niet over de overheid gaat die na hen gaat.

Het is een positieve ervaring voor mij omdat ik zoveel nieuwe dingen heb geleerd en omdat ik heb gezien hoe mensen samen kunnen komen in tijden van nood. Mensen van alle afdelingen, medische studenten, bibliothecarissen, medewerkers van het kantoor van de stad, allemaal brengen verschillende vaardigheden aan de uitdaging.

Robert Bramson, 79, Massachusetts (USA)
Voor de pandemie was hij met pensioen, maar nu werk ik 40 uur per week als klinisch onderzoeker in Massachusetts, USA. Ik bel mensen gediagnosticeerd met COVID-19 en stel hen veel vragen: Hoe voel je je? Heb je eten? Kan het thuis geïsoleerd worden? Met wie heb je contact gehad in de 48 uur voordat je de test deed die positief uitpakte? Ik voer deze informatie in ons computersysteem en onze contact trackers volgen alle genoemde contacten.